Sleutels tot herstel door open communicatie op het werk na lang ziekzijn.
Nu je behandelingen zijn afgelopen, begint het avontuur van herstel na lang ziek zijn en de opbouw van werk. Dat is een uitdagende reis. Wat als er een sleutel zou zijn die deze reis aanzienlijk zou vergemakkelijken? Ontdek hoe open communicatie helpend kan zijn in dit proces.
Re-integratie is mega spannend. Want je hebt je leven nog niet eens op de rails. Je beseft nu pas wat je is overkomen. Het lukt nog niet om een ‘normale’ dag thuis voor je kinderen te zorgen, zonder te moeten rusten of het gevoel te hebben dat alles wat ook moet te veel voor je is. Laat staan werken. Het is uitdagend en balanceren. Maar geleidelijk oppakken van je werk biedt ook voordelen. Je krijgt weer een gevoel van zingeving en structuur en het versterkt je zelfvertrouwen en eigenwaarde.
De kracht van openheid
Gelukkig hoef je dit moeilijke proces niet alleen door te maken. Toch kan het een eenzaam gevoel met zich meebrengen. In deze blog vertel ik hoe open communicatie mij heeft geholpen tijdens mijn herstelproces en deel ik graag mijn tips.
Tijdens mijn behandeling ben ik blijven werken. Inhoudelijk stelde het niet veel voor, maar ik kwam daardoor wel wekelijks even op het werk. De drempel bleef dus laag voor mij. Ook schreef ik regelmatig zogenoemde ‘bijpraatmails’ naar mijn collega’s en vrienden en bekenden. Daarin vertelde ik vanaf het begin over het verloop van mijn ziekte, de spannende uitslagen, mijn emoties, hoe ik opzag tegen chemo’s en operaties, hoe het met mijn herstel ging en ook wat goed ging en waar ik dankbaar voor was. Veel collega’s toonden oprechte belangstelling. Ik voelde me gezien en gehoord. Ik heb niet ervaren dat collega’s mij uit de weg gingen uit angst voor de confrontatie met mij en mijn ziekte kanker.
Toen alle behandelingen achter de rug waren begon mijn echte re-integratie. Tijdens een maandelijkse bijeenkomst met alle collega’s heb ik mijn persoonlijke verhaal en ervaringen gedeeld. Ook heb ik verteld hoe ik me op dat moment voelde. Ik besefte dat ik vooruitging, maar nog niet volledig hersteld was. In mijn podcast nummer 15 vertel ik hier meer over: https://spotifyanchor-web.app.link/e/DbrkWfjgiEb
Iedereen is anders en open zijn is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is ook bepalend of je je veilig voelt in je werksituatie om open te kunnen zijn. Ik weet inmiddels uit ervaring dat wanneer je je kwetsbaar opstelt, de ander zich ook zo opstelt. Kies wat bij jou en bij jouw organisatie past. Besef dat het voor anderen niet altijd zichtbaar is wat er innerlijk bij jou afspeelt en hoe je je voelt. Aan de buitenkant is vaak niets te zien.
Mijn tips voor open communicatie bij jouw herstel
- Het belang van delen
Je verhaal delen met anderen geeft niet alleen ruimte voor je eigen emoties, maar ook voor begrip en steun van anderen. Je neemt ze mee in de uitdagingen waar jij mee te maken krijgt. Het delen geeft een gevoel van verbondenheid. - Emotionele opluchting en verwerking
Praten over je ervaringen dient als een uitlaatklep voor de emotionele rollercoaster. Het stelt je in staat om emoties als angst en verdriet te verwerken, maar ook fijne momenten als dankbaarheid te uiten. Dit helpt je rustiger en sterker te voelen. - Grenzen stellen en behoeften aangeven
Geef aan wat je nodig hebt (luister dus goed naar je lichaam), wat gaat wel en wat niet. Maak samen met je werkgever een plan dat aansluit bij jouw mogelijkheden en behoeften. Hiermee bevorder je een succesvolle werkopbouw. Het is heel logisch dat je niet alles meteen weer kunt, dus verwacht niet te veel van jezelf.
Hier zijn enkele sleutels om je gevoelens te delen:
- Ben geduldig met jezelf. Het is normaal dat praten over wat je is overkomen lastig is. Stel je grenzen over wat je wel en niet wilt delen.
- Zoek iemand die je vertrouwt en bij wie je je fijn voelt om mee te praten. Dit kan een goede vriend, familielid of collega zijn.
- Als je praten over je ziekte moeilijk vindt, probeer dan je gedachten en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Dit kan een persoonlijk dagboek zijn of maak aantekeningen om je gedachten te ordenen. Dit geeft een helder beeld van wat jou bezighoudt.
- Je kunt ook communiceren via geschreven berichten, e-mails, WhatsApp groep. Stuur bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een ‘bijpraat’-mailtje. Dan is iedereen in één keer op de hoogte.
- Kies het juiste moment. Wacht op een moment waarop je je op je gemak voelt.
- Plan regelmatig een gesprek in met je leidinggevende. Je kan je voorbereiden en er is voldoende tijd voor een gesprek.
- Overweeg om een gesprek wandelend te doen. Dat kan makkelijker voelen, omdat je elkaar niet steeds aan hoeft te kijken.
Ik hoop dat deze tips je helpen. Soms is het fijn om een gespecialiseerde therapeut of coach je te laten begeleiden.
Liefs, Nienke