Je bekijkt nu Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Ben zelf de verandering die je het liefst in je leven ziet. Pas dan zal je leven veranderen (Mahatma Gandhi).

Het is niet nodig om eerst een heftige levenservaring mee te moeten maken voordat je jezelf vragen gaat stellen als: Wat is mijn impact hier? Wat laat ik achter als ik er ooit niet meer ben? Wie ben ik en wat wil ik echt? Hoe kan ik mijn talenten inzetten? Wat doe ik dan?

Durf jij zelf de regie te nemen?
Je eigen verandering te zijn? Als je dat niet zelf doet, dan neemt het leven de regie over jou en hobbel je zo van de ene dag in de andere. Je zit dan in de wachtkamer van je eigen leven.  De uren worden dagen, dagen worden maanden en maanden worden jaren. Je wilt niet terugkijken en denken…had ik maar.

Talenten die jou uniek maken
Ieder mens heeft talenten. Onderzoek wat die zijn en wat jij dan te doen hebt hier. Hoe kun je meer betekenis vinden in je leven? Een blijvende bijdrage leveren met werk of wat anders? Hoe je leven zo inrichten dat je geniet van elke dag?
Vind je roeping. Dit klinkt groots, maar maak het juist klein. We hebben allemaal bijzondere talenten, haal het beste uit jezelf. Stop energie in de dingen waar je goed in bent. Dat maakt dat je je gelukkiger gaat voelen.

Vaak denken we te groot
Dat maakt dat we maar niet in beweging komen. Gedachten als ‘Dat kan ik toch nooit, dat is niet voor mij weggelegd, ik ben daar niet goed genoeg voor, ik heb daar geen tijd voor,’ … Laat je niet door dit soort gedachten tegen houden. Ze zijn niet waar, maar jij neemt ze wel voor waar aan. Vaak zijn het juist de kleine dingen die het verschil maken, die er echt toe doen.

Wensen die werkelijkheid worden
Is er in jou wel al een sprankel, heb je een wens, maar wil je er (nog) niet naar luisteren? Schrijf dan eens al jouw gedachten op. Zijn ze helpend om jouw wens tot werkelijkheid te laten worden of zorgen ze er vooral voor dat je niets verandert aan je huidig situatie? Hoe kun je er ook anders naar kijken? Wat zou een eerste kleine stap zijn om jouw wens te gaan realiseren? Stel je eens voor hoe dat eruitziet? Hoe voel jij je dan? Sta jezelf toe om te dromen. Kwaliteit van je leven wordt ook bepaald door je eigen keuzes en beslissingen. Heb daarbij de moed om naar je hart te luisteren. Je leert door te gaan doen. Je wordt pas een huizenbouwer, als je huizen gaat bouwen, je wordt pas een goede violist als je veel viool oefent.

Fouten moet je juist maken
Ik vind Ruud, mijn man, daar een mooi voorbeeld van. Al toen hij klein was, wist hij wat hij wilde worden. Op school kreeg hij het advies om een theoretische opleiding te gaan doen, maar hij wilde maar één ding: timmerman/meubelmaker worden. Daarvoor ging hij naar een praktijkopleiding. Deze kleine Ruud van 12 jaar koos met zijn hart. Hij wist dat hij dit wilde en is het gaan doen. Als klein kind maakte hij al van alles van hout. Hij pakte uit de schuur van zijn vader oud hout, een zaag, spijkers en een hamer en ging aan de gang. Hij heeft regelmatig met een hamer op zijn duim geslagen, spijkers krom geslagen, planken scheef gezaagd, moeten leren omgaan met alle verschillende gereedschappen. Hij heeft fouten moeten maken. En juist daar heeft hij van geleerd.

Learning by doing
Hij gaf nooit op en ging door. Mensen die hem nu bewonderen voor zijn mooie en precieze werk zeggen vaak: zo lekker als je alles kunt maken wat je je maar bedenkt. Vaak wordt dan vergeten dat hij hiervoor eerst tig keer op zijn duim heeft moeten slaan. Natuurlijk is het deels talent hebben en fijn dat Ruud zijn hersens kan gebruiken om oplossingen te verzinnen voor lastige constructies. Maar ik geloof erin dat hij vooral doet waar hij blij van wordt. En goh, laat dat nu vaak ook een van je talenten zijn.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
Voel het verschil als je leeft vanuit je hart of alleen maar uit je hoofd.  Durf te dromen en te gaan doen waar je echt blij van wordt. Als je nieuwsgierig als een klein kind gaat onderzoeken zul je stapje voor stapje ontdekken wat jouw passie is. De kans is groot dat je doodlopende weggetjes in loopt. Heel herkenbaar voor mij in ieder geval. Misschien loop je zelfs meerdere keren datzelfde doodlopende weggetje in (daar herken ik me ook in), voordat je je bedenkt: deze route werkt niet. Wat kun je dan anders doen? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus wil je je leven veranderen, zul je dingen anders moeten gaan doen.

Zelfbewustzijn
Alles begint bij bewust zijn. Ben je bewust van de dingen die je graag anders zou willen zien. Breng voor jezelf in kaart wat dat is. Neem dus de tijd hierbij stil te staan. Slow down. Gun jezelf bijvoorbeeld regelmatig een fijne wandeling door het bos, per dag tien minuten niets, schrijf gedachten en gevoelens op. Ga dan kijken hoe je het anders kunt doen. Met kleine stapjes. En vooral: geniet van deze reis en ben hierin lief voor jezelf en geef daar waar nodig af en toe jezelf een schop onder je kont. Jij weet zelf echt wel wanneer je lief moet zijn of wanneer je die schop nodig hebt.

Vind je het lastig dit alleen te onderzoeken? Kijk dan ook eens verder op deze site. Ik help je graag verder. Alle antwoorden zitten in jou, maar soms is het lastig over je eigen overtuigen heen te kijken.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Françoise van Hintum

    Zo waar en mooi omschreven 🥰

Geef een reactie